Милиардерът Илон Мъск обяви, че ще пусне платформа за изкуствен интелект (ИИ), която той нарича "TruthGPT“, като конкурент на разработката на Microsoft и Google.

Той критикува подкрепяната от Microsoft OpenAI, фирмата, която стои зад сензацията за чатботове ChatGPT, че "обучава изкуствения интелект да лъже“ и заяви, че OpenAI сега се е превърнала в "затворен код“, организация "за печалба“, "тясно свързана с Microsoft“.

Той също така обвини Лари Пейдж, съосновател на Google, че не приема сериозно въпросите за безопасността на ИИ.

"Ще започна нещо, което наричам "TruthGPT“ или AI, търсещ максимална истина, който се опитва да разбере природата на Вселената“, заяви Мъск в интервю за Тъкър Карлсън от Fox News Channel, излъчено в понеделник.

По думите му, TruthGPT "може да е най-добрият път към безопасността“, който "е малко вероятно да унищожи хората“.

"Просто започва късно. Но ще се опитам да създам трета опция“, категоричен е Мъск.

Мъск, OpenAI, Microsoft и Пейдж не отговориха веднага на исканията на Reuters за коментар.

Мъск ухажва разработчици на ИИ от Google на Alphabet Inc, за да управляват старт-ъп, който да съперничи на OpenAI, заявха хора, запознати с въпроса, пред Reuters.

Миналия месец Мъск регистрира фирма на име X.AI Corp, регистрирана в Невада, според държавна декларация. Фирмата посочи Мъск като единствен директор, а Джаред Бирчал, управляващ директор на семейния офис на Мъск, като секретар.

"Унищожение на цивилизацията“

Ходът дойде дори след като Мъск и група експерти по изкуствен интелект и ръководители на индустрията призоваха за шестмесечна пауза в разработването на системи, по-мощни от току-що пуснатия GPT-4 на OpenAI, цитирайки потенциални рискове за обществото.

Мъск също повтори предупрежденията си относно ИИ по време на интервюто с Карлсън, като заяви, че "ИИ е по-опасен от, да речем, сгрешен дизайн на самолети или производствена поддръжка или лошо производство на автомобили“.

"Има потенциал за унищожение на цивилизацията“, смята милиардерът.

Той каза например, че един супер интелигентен  ИИ може да пише невероятно добре и потенциално да манипулира общественото мнение.

Той написа в Twitter през уикенда, че се е срещнал с бившия президент на САЩ Барак Обама, когато е бил президент, и му е казал, че Вашингтон трябва да "насърчи регулирането на ИИ“.

Мъск съоснова OpenAI през 2015 г., но се оттегли от борда на компанията през 2018 г. През 2019 г. той написа в Twitter, че е напуснал OpenAI, защото трябва да се съсредоточи върху Tesla и SpaceX.

По това време той също туитна, че други причини за напускането му от OpenAI са: "Tesla се състезаваше за някои от същите хора като OpenAI и аз не бях съгласен с някои от нещата, които екипът на OpenAI искаше да направи“.

Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, също стана главен изпълнителен директор на Twitter, социална медийна платформа, която купи за 44 милиарда долара миналата година.

В интервюто за Fox News Мъск заяви, че наскоро е оценил Twitter на "по-малко от половината" от цената на придобиване.

През януари Microsoft Corp обяви допълнителна инвестиция от няколко милиарда долара в OpenAI, засилвайки конкуренцията с конкурента Google и подхранвайки надпреварата за привличане на финансиране за ИИ в Силициевата долина.