Собственикът на Twitter Илон Мъск, най-богатият човек в света, в понеделник препоръча на гласоподавателите да избират републикански кандидати за Конгреса на САЩ на междинните избори във вторник, съобщава Reuters.

"Към независимо мислещите гласоподаватели: Споделената власт ограничава най-лошите ексцесии и на двете партии, затова препоръчвам да гласувате за републикански Конгрес, като се има предвид, че президентството е демократично“, поясни Мъск в Туитър.

След поглъщането на социалната мрежа, групите за граждански права критикуваха позицията на главния изпълнителен директор на Tesla относно модерирането на съдържанието заради неговата абсолютистка позиция за свобода на словото, която очакват да увеличи обема на дезинформацията и речта на омразата в платформата.

Демократите на президента Джо Байдън са изправени пред тежка битка за запазване на контрола над Конгреса на гласуването във вторник.

Непартийните прогнози за изборите и социологическите проучвания показват, че републиканците имат много голям шанс да спечелят мнозинство в Камарата на представителите, като контролът върху Сената виси на косъм.

Мъск по-рано обяви, че би гласувал за републиканците, но каза, че подкрепя умерените и от двете страни на пътеката.

"Твърдите демократи или републиканците никога не гласуват за другата страна, така че независимите гласоподаватели са тези, които всъщност решават кой е начело!", добави Мъск.