Невротехнологичната компания Neuralink, собственост на Илон Мъск, обяви, че е получила разрешение за провеждане на клинични изпитания за имплантиране на чип в човешкия мозък за използване на компютър и телефон без помощта на ръце, предава Reuters.

"Имаме удоволствието да съобщим, че получихме одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата за стартиране на първото ни клинично изпитване върху хора“, обявиха от компанията в туит, публикуван в четвъртък.

Записването за клиничното изпитване все още не е отворено.

Стартъпът Neuralink е създаден от Мъск през юли 2016 г., за да обедини усилията на водещи експерти в разработването на невронни интерфейси и създаването на роботи, които позволяват имплантиране на почти неограничен брой електроди в мозъка в напълно автоматичен режим. В дългосрочен план, според предприемача, такива невронни интерфейси ще позволят на човек да се превърне в киборг, способен да устои на изкуствения интелект, а също така ще помогне на хората да се научат как директно да управляват компютър, използвайки силата на мисълта.

През февруари 2021 г. Neuralink проведе изследване на чипа при маймуни. Според компанията връзката с чипа се осъществява през iPhone ("Айфон"). Експертите са изследвали и дешифрирали връзката на невронната активност с определени действия, което им е позволило да възпроизведат обратната връзка. Така маймуната е била научена да движи курсора на екрана без помощта на джойстик.