Главният изпълнителен директор на Тесла Илон Мъск прави планове да посети Китай още през април и иска среща с китайския премиер Ли Цян. За това съобщиха двама души, запознати с плановете на Мъск пред Reuters.

Точното време на посещението зависи от присъствието на Ли Цян, заяви един от източниците.

Тесла и Службата за информация на Държавния съвет на Китай не отговориха веднага на искането за коментар от страна на медията.

Китай е вторият по големина пазар на Тесла след Съединените щати, а заводът в Шанхай е най-големият производствен център на производителя на електрически автомобили.

Посещението на Мъск ще бъде първото след пандемията от COVID-19 и откакто Си Дзинпин си осигури трети мандат като президент на Китай. Преди Ли да стане премиер през март, той беше партиен секретар на Шанхай, където ръководеше изграждането и откриването на фабриката на Тесла.

За последно Мъск посети Китай в началото на 2020 г., когато вдигна шум в интернет пространството, като танцува на сцената по време на събитие във фабриката в Шанхай. Но той продължава да изнася виртуални речи на форуми, като Китайската световна интернет конференция.

Ли и Мъск са се срещали и преди, на откриването на завода в Шанхай през 2019 г. През 2020 г. те участваха в онлайн среща, на която Мъск благодари на тогавашния партиен секретар на Шанхай за подкрепата на операциите на завода по време на избухването на пандемията, според съобщения в местните медии.

Планираното посещение на Мъск е в момент, когато Китай се опитва да привлече повече чуждестранни инвестиции, за да подпомогне икономиката, засегната от три години на ограничения заради COVID 19.

Ли беше в челните редици на тези усилия, говорейки през изминалата седмица на бизнес събития, посетени от Тим ​​Кук от Apple Inc  и Алберт Бурла от Pfizer.

Източниците не споделят какво възнамерява да обсъди Мъск с Ли или да прави в Китай.

Тесла се бори с множество проблеми, като забавяне на плановете си за повече от удвояване на производствения капацитет в завода в Шанхай.

Автомобилите също бяха забранени за китайските военни комплекси и местата за политически срещи на фона на опасения относно камерите, монтирани на превозните средства, и компанията все още чака одобрението на Пекин да предложи своята пълна технология за самостоятелно управление в Китай.

Китай също е един от най-големите източници на приходи извън САЩ за Twitter, който Мъск пое миналата година за 44 милиарда долара, заявиха източници на Reuters.

Операциите на Twitter в Китай предизвикаха разделение в екипа на компанията между такива, които искат да увеличат максимално възможностите за продажби, и други, загрижени за бизнеса с държавни субекти във време на нарастващо напрежение между Пекин и Вашингтон, казаха източниците.