Илон Мъск обяви в сряда, че очаква безжичен мозъчен чип, разработен от неговата компания Neuralink, да започне клинични изпитвания върху хора след шест месеца, след като компанията пропусна по-ранните срокове, определени от него, предава Reuters.

Компанията разработва интерфейси на мозъчни чипове, които според нея могат да позволят на пациенти с увреждания да се движат и общуват отново, като Мъск добави в сряда, че ще се насочи и към възстановяване на зрението.

Базирана в района на залива на Сан Франциско и Остин, Тексас, през последните години Neuralink провежда тестове върху животни, докато търси одобрение от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) за започване на клинични изпитвания върху хора.

"Искаме да бъдем изключително внимателни и сигурни, че ще работи добре, преди да поставим устройство в човек“, заяви Мъск по време на дългоочакваната публична актуализация на устройството.

Говорейки пред тълпа избрани поканени в презентация в централата на Neuralink, която продължи почти три часа, Мъск подчерта скоростта, с която компанията разработва своето устройство.

"Напредъкът в началото, особено що се отнася до хората, ще изглежда може би агонизиращо бавен, но ние правим всички неща, за да го доведем до мащаб паралелно“, добави той. "Така че на теория прогресът трябва да е експоненциален.“

Първите две човешки приложения, към които е насочено устройството Neuralink, ще бъдат възстановяване на зрението и активиране на движението на мускулите при хора, които не могат да го направят, заяви Мъск. "Дори ако някой никога не е имал зрение, сякаш е сляп по рождение, ние вярваме, че можем да възстановим зрението“, каза той.

Първоначално събитието беше планирано за 31 октомври, но Мъск го отложи само дни преди това, без да посочи причина.

Последната публична презентация на Neuralink преди повече от година включваше маймуна с мозъчен чип, която играеше компютърна игра, като мислеше сама.

Мъск, който също управлява производителя на електрически превозни средства Tesla, ракетната фирма SpaceX и социалната медийна платформа Twitter, е известен с възвишени цели като колонизирането на Марс и спасяването на човечеството. Амбициите му за Neuralink, която стартира през 2016 г., са от същия мащаб.

Той иска да разработи чип, който ще позволи на мозъка да контролира сложни електронни устройства и в крайна сметка ще позволи на хората с парализа да си възвърнат двигателната функция и да лекуват мозъчни заболявания като Паркинсон, деменция и Алцхаймер. Той също така говори за сливането на мозъка с изкуствения интелект.

Neuralink обаче изостава от графика. Мъск каза в презентация през 2019 г., че се стреми да получи регулаторно одобрение до края на 2020 г. След това каза на конференция в края на 2021 г., че се надява да започне изпитания върху хора тази година.

Neuralink многократно пропуска вътрешни крайни срокове за получаване на одобрение от FDA за започване на изпитвания върху хора, казаха настоящи и бивши служители. Мъск се свърза с конкурента Synchron по-рано тази година относно потенциална инвестиция, след като изрази разочарование пред служителите на Neuralink относно техния бавен напредък, съобщи Reuters през август.

Synchron премина важен етап през юли, като имплантира устройството си на пациент в Съединените щати за първи път. Той получи регулаторно разрешение от САЩ за изпитвания върху хора през 2021 г. и завърши проучвания при четирима души в Австралия.