Илон Мъск в неделя нападна напускащия американски висш служител по инфекциозни болести и ключов съветник по реакцията на САЩ на пандемията Covid-19 Антъни Фаучи във вирусен туит, който предизвика бурна реакция, съобщава AFP.

"Моите местоимения са Съдете/Фаучи“, заяви главният изпълнителен директор на Туитър, намеквайки за практиката да се посочват родови местоимения след името, както и добилата големи мащаби кампания инфекционистът да бъде обвинен в престъпления, свързани с участието му в политиките на САЩ срещу Covid.

Мъск също публикува мем, показващ как Фаучи, изобразен като Змийския език от Властелина на пръстените, казва на президента на САЩ Джо Байдън, представен като крал Теоден от същия роман и филм: "Само още един локдаун, кралю мой...“ – в очевидна критика към мерките за противодействие на Covid.

В началото на пандемията Мъск написа в Туитър, че загрижеността за вируса е "глупава“ и откакто пое управлението на Туитър премахна политиката си, насочена към дезинформация за Covid.

Туитът на Мъск бързо стана вирусен, като получи над 800 000 харесвания за около 11 часа, но също така предизвика критики.