Американският милиардер ще иска изключение от санкциите на САЩ срещу Иран, за да може да пусне интернет на протестиращите в Иран, които така да могат  да получават външна информация, пише The Wall Street Journal.

Основателят на Tesla и SpaceX направи предложението си в Туитър в отговор на съответстващо искане от ирански протестиращ.

Искането за пускане на мрежата на Starlink в Иран идва на фона на разпространяващите се протести в страната заради смъртта по-рано този месец на млада жена, задържана от полицията. Според информацията, тя е нарушила правилата за облекло на жените в Исламяската република.

SpaceX разработва своята мрежа от сателити Starlink от няколко години. Те предоставят сателитен високоскоростен интернет. Наскоро приемници бяха предоставени на украинската армия, която успешно ги използва във войната с Русия. Потребителите на Starlink трябва да разполагат със специално оборудване и антена, за да получат достъп до услугата.

Както отбелязва американското издание, Интернет е важен инструмент за протестиращите и активистите в Иран, където властите са блокирали достъпа до YouTube и редица западни информационни сайтове в опит да наложат, както го наричат в Техеран, "халал интернет“, или такъв, който зачита неговата интерпретация на ислямските закони.

В хода на протести през изминалите години, правителството на Ислямската република изключваше изцяло достъпа до интернет на демонстрантите.

Все още не е ясно точно как Илон Мъск възнамерява да достави оборудването за Starlink в Иран, или как ще бъде разпределено то.