Основателят на SpaceX Илон Мъск заяви, че Крим е ключът към сигурността на Русия и загубата му от Москва би била същата като загубата на Хавай и Пърл Харбър от САЩ. Той публикува това в социалната мрежа Туитър в понеделник.

"Харесва ли ви или не, Крим се разглежда от Русия като ключова част от Русия. Крим също е от решаващо значение за националната сигурност на Русия, тъй като е южна военноморска база. От нейна гледна точка загубата на Крим е същата като за Съединените щати загубата на Хавай и Пърл Харбър“, пише той.

Американският бизнесмен сподели и мнението си за ядрените оръжия и предупреди за заплахата от ядрена война. "Ако Русия е изправена пред унищожаване на армията си и пълно поражение от НАТО, тя ще използва ядрено оръжие, тогава НАТО ще отговори с ядрено оръжие и цивилизацията ще свърши“, твърди американският бизнесмен.

На 3 октомври Мъск сподели собствената си визия за мирните условия в Украйна. Като първа стъпка той предложи провеждането на референдуми под наблюдението на ООН в териториите, наскоро анексирани от Русия. Според бизнесмена Крим официално ще бъде част от Руската федерация, а Украйна може да обяви неутрален статут. След това Андрий Мелник, който тази седмица напуска поста на украински посланик в Германия, го посъветва да се "маха“, използвайки нецензурен израз на английски.