Стотици азербайджански войници преминаха на парад в сряда през Ханкенди, столицата на региона Карабах, който премина под пълен контрол на Азербайджан през септември след светкавично поражение на етническите арменски сили, пише Associated Press.

"Ние показахме на целия свят силата, решителността и несломимия дух на азербайджанския народ“, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев в реч на парада, който включваше и танкове и трофейно военно оборудване, иззето от арменските сили.

Ханкенди, който арменците наричаха Степанакерт, беше щабът на самопровъзгласилото се сепаратистко правителство на Нагорни Карабах. Регионът и значителната околна територия попаднаха под контрола на етнически арменци в края на войната през 1994 г.

Но Азербайджан си върна части от Нагорни Карабах и по-голямата част от околните територии през 2020 г. след шестседмична война. Тези боеве завършиха с примирие между Азербайджан и Армения с посредничеството на Русия, което изискваше руските мироопазващи сили да бъдат разположени в района на Ханкенди и да осигурят отворен транзита по път, свързващ града с Армения.

Въпреки това Азербайджан започна да блокира този път миналата зима, което доведе до сериозен недостиг на храна и лекарства в района, контролиран от Армения. След това през септември започна блицкриг, който принуди сепаратистките сили да капитулират безусловно.

Повече от 100 000 етнически арменци избягаха от региона през следващите дни, оставяйки града почти безлюден.

Парадът отбеляза Деня на победата на Азербайджан, празник, който отбелязва отвоюването на територия през 2020 г.