Азербайджан вярва в ролята на Русия в нормализирането на отношенията с Армения, заяви президентът на страната Илхам Алиев в понеделник преди тристранна среща с руския и арменския лидер в Сочи, предава Daily Sabah.

"Разчитаме на по-нататъшната активна роля на Русия в нормализирането на арменско-азербайджанските отношения“, заяви държавният глава преди срещата на четири очи с руския си колега Владимир Путин.

Алиев изрази своята благодарност към Путин за ролята на руския лидер в уреждането на карабахския конфликт и подчерта положителната динамика в руско-азербайджанските отношения.

Освен това той каза, че нормализирането на отношенията между Азербайджан и Армения може да бъде постигнато "въз основа на петте основни принципа, предложени от Баку“.

Междувременно Путин подчерта необходимостта да се говори за ситуацията в Карабах и да се търсят начини за разрешаване на въпроси, които "все още не са решени", според пресслужбата на Кремъл.

По-рано Путин проведе двустранни разговори с арменския премиер Никол Пашинян, където изтъкна като "най-важно“ осигуряването на мир и стабилност в Карабах.

Този септември смъртоносните сблъсъци на азербайджанско-арменската граница близо до Карабах взеха близо 300 жертви

Отношенията между двете бивши съветски републики са напрегнати от 1991 г., когато арменската армия окупира Нагорни Карабах, територия, международно призната като част от Азербайджан.

През есента на 2020 г., за 44 дни на сблъсъци, Баку освободи няколко града, села и селища от арменската окупация, завършвайки с примирие с посредничеството на Москва. Мирното споразумение се празнува като триумф в Азербайджан.