Икономиката на Украйна се е свила с приблизително 30% през първите три тримесечия на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г., до голяма степен поради инвазията на Русия, съобщи Министерството на икономиката, предаде Reuters.

Лошото време през септември, което забави темпа на прибиране на реколтата, също изигра роля, както и прекъсването на доставките от атомната електроцентрала в Запорожие, се казва в изявление на министерството. Украйна и Русия се обвиняват взаимно в обстрел на съоръжението.

Износът през септември скочи с 23% спрямо август и достигна най-високото си ниво от началото на войната през февруари, подпомогнат от сключената с международно посредничество сделка, позволяваща превозването на зърно от черноморските пристанища.

"Ситуацията на фронта се подобри през септември, но врагът продължи да обстрелва украинската територия, което оказа натиск върху бизнес настроенията и логистиката", заяви министерството.

"По-нататъшното разрушаване на производствени мощности, инфраструктура и жилищни сгради", както и несигурността за това колко дълго ще продължи войната, възпрепятстват развитието и отлагат възстановяването, заяви то.

През юли централната банка на Украйна заяви, че икономиката на страната може да се свие с една трета през 2022 г., а през 2023 и 2024 г. се очаква да нарасне с между 5 и 6 %.