Икономическите проблеми от последните години застигнаха и благополучната Швеция. Фалитите в страната се увеличиха за седми пореден месец през февруари, като търговците на дребно са притиснати от намаляващото потребление на домакинствата, а строителната индустрия се сблъска с проблеми в резултат на продължаващия срив на жилищния пазар, пише Bloomberg.

Икономиката на Швеция се огъва под тежестта на растящите потребителски цени и увеличените разходи за заеми. Рецесия може вече да е в ход, тъй като задлъжнелите домакинства, чиито лихви по ипотечните кредити обикновено са фиксирани за кратки периоди, затягат кесиите, а спадът на цените на жилищата бързо намалява инвестициите в нови жилища.

През февруари броят на фалитите се е увеличил с 11% в сравнение с преди една година, според агенцията за кредитни справки UC, която отбелязва, че търговците на дребно и търговията с моторни превозни средства са били най-силно засегнати от неизпълнение на задължения миналия месец.

"Броят на банкрутите все още е на високо ниво и се е увеличил в сравнение с миналата година“, заяви икономистът от UC Йохана Бломе в изявление, добавяйки, че увеличението е по-умерено през февруари, отколкото през януари.

"Все още е трудно да бъдем твърде оптимистични, тъй като се очакват повече увеличения на лихвите и инфлацията не се забавя с темпото, което бихме искали да видим“, посочва тя.

Най-голямата шведска компания, която обяви фалит през февруари, беше въздушният превозвач Air Leap с годишни продажби от 278 милиона крони (27 милиона долара), според отделно съобщение на Creditsafe.