Причината за военните неуспехи на руските сили в Украйна се крие в непригодността на някои от руските военни ръководители, включително ръководството на Министерството на отбраната на РФ. Това заяви в събота бившият министър на отбраната на т.нар. ДНР Игор Стрелков (Гиркин), цитиран от EA Daily.

"Най-важното Борбата за власт излезе на повърхността“, посочва Стрелков. "Кадиров (с подкрепата на Пригожин) "атакува" генерал Лапин за предаването на Лиман (въпреки че вината на последния вероятно е само, че той не се разбира със самия Кадиров, тъй като Лапин първоначално не е отговарял за отбраната на Лиман - частите му са изпратени на помощ от друг участък на фронта и също изпратени твърде късно). Имаше и директни обвинения към началника на Генералния щаб Герасимов (тук те са - лично според мен - много по-основателни). Косвено ударът беше нанесен върху "Фенерния маршал“ (Сергей Шойгу), чийто продължителен мандат начело на Министерството на отбраната най-накрая става непоносим за всички, които не са силно заинтересовани от поражението в тази война“.

Освен това Стрелков съобщи за началото на настъплението на Въоръжените сили на Украйна по Днепър на Херсонския фронт и превземането на село Золотая Балка, както и атаки в Лиманско направление в посока Кременная и Сватово.

"В района на населеното място се водят тежки боеве. Торское и Терни. Нашите войски все още не са успели да стабилизират фронтовата линия“, пише Игор Стрелков.

По-рано ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров в своя Телеграм-канал заяви, че генерал-полковник Александър Лапин е отговорен за случващото се в Лиман. Кадиров обясни, че само с истината може да се върви напред и затова не може да мълчи за поражението.

Според предварителните данни от проучването на EA Daily, повече от 30% са сигурни, че причината за неотдавнашните неуспехи на руските войски в Украйна е некадърното военно ръководство, 34% от участниците смятат, че "цялата кампания е била необмислена“.