Най-висшият военен орган на НАТО, Военният комитет, заседава в централата на НАТО в Брюксел. Срещата събира началниците на отбраната на съюзниците и техния поканен колега от Швеция. Началниците на отбраната са оглавени от генерал Кристофър Каволи, върховен съюзнически командващ в Европа (SACEUR) и генерал Филип Лавин, върховен съюзнически командващ по трансформацията (SACT). Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се присъедини към първата сесия на срещата, за да разгледа ключовите приоритети и предизвикателства пред Алианса преди срещата на върха във Вилнюс, се съобщава на официалния уебсайт на Северноатлантическия алианс.

Във встъпителните си бележки адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет, поздрави генералния секретар за "несравнимото“ му лидерство по време на времена на предизвикателства за глобалната сигурност. Относно войната в Украйна, адмирал Бауер заяви, че Русия сега е в петнадесетия месец от това, което се е надявала да бъде 3-дневна война. "Голиат се клати. И това е така, защото Дейвид показа огромна издръжливост и тактически блясък, подкрепян от 50 държави по света“, заяви той.

Генералният секретар благодари на военните лидери на НАТО за работата им по трансформирането на Алианса през последното десетилетие и гарантирането, че той е добре подготвен за "нова ера на колективна отбрана“. След пълноценното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. НАТО активира всички свои отбранителни планове, постави 40 000 войници под командването на Алианса, подкрепени от значителна въздушна и морска мощ, и укрепи предната си отбрана. "Тези действия намаляват риска от погрешни изчисления и ескалация. Като сме кристално ясни, че ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО“, подчерта Столтенберг.

Военните власти на НАТО разработват регионални планове. Това са географски специфични планове, които описват как Алиансът ще се защитава срещу двете заплахи, описани в Стратегическата концепция на НАТО и Военната стратегия на НАТО: Русия и терористични групи. Регионалните планове изискват нов модел на силите на НАТО, за да се поставят повече войски във висока степен на готовност в целия Алианс, както и нова структура на силите за определяне на броя и видовете оборудване и организации, необходими за провеждане на операции на НАТО.

Адмирал Бауер похвали "херкулесовите усилия“, положени от SHAPE и съвместните командвания на силите Брунсум, Неапол и Норфолк за интегриране на НАТО и националното военно планиране на толкова подробно ниво. Адмирал Бауер: "Това прави възможно колективната защита не само на физическата безопасност на нашите един милиард души и 31 държави… но също така и на демократичните ценности, на които всички държим“.

Генералният секретар очерта някои от основните приоритети за срещата на върха във Вилнюс през юли за по-нататъшно укрепване на сдържането и отбраната на НАТО. Те включват подкрепа за нови регионални отбранителни планове, заедно с амбициозни нови ангажименти за инвестиции в отбраната и нов план за действие за военно производство. "Имаме нужда от тези инвестиции и производствен капацитет сега и в дългосрочен план. Движим се в правилната посока, но не толкова бързо, колкото изисква опасният свят, в който живеем“, заяви Столтенберг.