Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг излезе с изказване след срещата на министрите на отбраната на страните - членки на Алианса в Брюксел, че войските на КейФОР подкрепят усилията на дипломатите на Европейския съюз за постигане на напредък в диалога между Прищина и Белград с посредничеството на ЕС, съобщи Tanjug.

"Западните Балкани са регион в Европа, където Европейският съюз и НАТО си сътрудничат много тясно. Ние помогнахме да се сложат край на две брутални войни, първо в Босна и Херцеговина, след това в Косово. Имаме нашето присъствие, мисията на КейФОР в Косово. Съюзниците се ангажираме да продължим да допринасяме за силите“, каза Столтенберг в отговор на въпроси на журналисти от Западните Балкани.

Той заяви, че на срещата в Брюксел е имало нови изявления от страна на някои държави за увеличаване на подкрепата за мисията на КейФОР и допълни, че "се вижда нарастване на напрежението в Косово, не само във връзка с въпроса за регистрационните номера".

Говорейки за Босна и Херцеговина, Столтенберг заяви, че тя е една от страните, които са на път за членство в НАТО, която Алиансът подкрепя, но посочи, че това решение в крайна сметка ще бъде решението на Босна и Херцеговина, предава Aljazeera.

Той добави, че това решение трябва да бъде нещо, което Босна и Херцеговина иска, защото "НАТО уважава решенията на всички страни, които избират своя собствен път".