Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че светът, в който Русия участваше в срещите на върха на Алианса, вече не съществува, предава РИА Новости.

"Бях министър-председател, когато [руските президенти Владимир] Путин и [Дмитрий] Медведев присъстваха на срещи на върха на НАТО... Този свят вече не съществува“, отбеляза норвежецът по време на конференция по сигурността в Берлин.

Столтенберг подчерта, че НАТО все още се нуждае от минимален контакт с руската страна, особено в областта на контрола върху въоръженията, и добави, че в продължение на много години Алиансът "се е опитвал да изгради по-конструктивни отношения с Русия“.

Според генералния секретар конфликтът в Украйна е "унищожил идеята за смислен диалог“ между страните. "Трябва да поддържаме военни канали за комуникация, за да предотвратим ескалация, инциденти“, допълни той.

По-рано говорителят на Кремъл Русия Дмитрий Песков заяви, че НАТО продължава да "налага война“ на Украйна. На свой ред официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че НАТО не е заинтересована от разрешаването на конфликта в Украйна.