В рамките на реч, изнесена в институт в Сеул, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че светът ще бъде в по-голяма опасност, ако страните от Алианса се откажат от ядрени оръжия, цитира думите му информационната агенция Yonhap.

По думите му разширеното възпиране на САЩ "изпълнява важна задача“ в интерес на съюзниците на Вашингтон на фона на действията на Русия, Китай и Северна Корея.

Според генералния секретар на Алианса, "докато съществуват ядрени оръжия, особено докато авторитарните сили като тези в Русия ги притежават и инвестират интензивно в тяхната мобилизация, докато наблюдаваме какво правят Китай и Северна Корея, при такива обстоятелства [ядреното] сдържане се превръща в изключително важна задача“.

Столтенберг допълни, че светът ще бъде в по-голяма опасност, ако страни от НАТО като САЩ и Франция се откажат от ядрени оръжия.

Генералният секретар отговори и на въпрос дали Южна Корея трябва да се стреми към  споразумение за съвместно използване на ядрени оръжия със САЩ, подобно на приетото от НАТО. "Мисля, че е необходимо да се разбере, че разширеното сдържане, благодарение на фондовете на САЩ, обхваща страните от НАТО и някои партньори от НАТО, като Южна Корея, които нямат свои собствени ядрени оръжия. Това помага за предотвратяване на тяхното разпространение", увери Столтенберг .

Освен това, според Reuters, в рамките на речта си Столтенберг е призовал Южна Корея да увеличи военната помощ за Украйна. "Призовавам Сеул да продължи и да засили усилията по въпроса за военната подкрепа. В крайна сметка решението е ваше, но ще кажа, че някои съюзници от НАТО, които преди това отказаха да изнасят оръжия в страни, където има конфликт, сега са променили тази политика", зяви Столтенберг, давайки като пример Германия, Норвегия и Швеция.