"От миналия февруари съюзниците от НАТО са предоставили повече от 150 милиарда евро (293.38 милиарда лева) подкрепа, включително 65 милиарда евро (127.13 милиарда лева) под формата на военна помощ". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски.

"НАТО обещава да продължи да укрепва въоръжените сили на Украйна. Алиансът ще подкрепи украинците в тяхната борба и възстановяване. НАТО застава до Украйна. Застанахме до вас след незаконното анексиране на Крим през 2014 г. Застанахме до вас в героичната борба срещу руските нашественици и в защита на вашата страна. Ще застанем до вас утре, докато възстановявате и работите за светлото бъдеще на украинския народ", заяви още Столтенберг.

Той отбеляза, че съюзниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински войници.

"От миналия февруари съюзниците от НАТО са предоставили повече от 150 милиарда евро подкрепа, включително 65 милиарда евро под формата на военна помощ. Това позволи на вашите войски да отхвърлят врага от Киев, Херсон и Харков", подчерта Столтенберг.

Той отбеляза, че сега членовете на Алианса предоставят повече самолети, танкове и бронирани машини.

"Всичко това помага всеки ден на бойното поле", добави Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО приветства "формулата за мир" на президента Володимир Зеленски и в този контекст заяви необходимостта от активиране на способностите за гарантиране на украинската сигурност.

"Заслуженото място на Украйна е в НАТО и ние ще помогнем, с нашата подкрепа ще направим това възможно. Това ще ви помогне да преминете от оборудване и доктрина от съветската ера към стандартите на НАТО. Осигурете пълна оперативна съвместимост с Алианса", заяви Столтенберг.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да помогне за преодоляване на нерешителността на партньорите при отпускането на така необходимата военна помощ за страната.

"Обърнах се към генералния секретар с молба да ни помогне да преодолеем сдържаността на партньорите в доставката на някои оръжия, а именно далекобойни оръжия, съвременна авиация, артилерия, бронирани машини. Забавянето на съответните решения е време, което се губи за света и коства животът на нашите войници ", отбеляза президентът Зеленски.