Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта от продължаване на подкрепата за Украйна, но призна, че това не е лесна задача и Европа ще плати цената за помощта на Киев. Това мнение той изрази във вторник вечерта в интервю пред германския телевизионен канал ZDF.

"Виждаме безпрецедентна подкрепа от европейските съюзници в НАТО, Германия, Канада, Съединените щати и много други страни по света. Днес участвах на (форума) Кримската платформа на президента [на Украйна Володимир] Зеленски - и посланието, изпратено там от всички присъстващи лидери беше ясно: ние сме солидарни с Украйна и ще я подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо. Това е послание от съюзниците в НАТО“, заяви Столтенберг.

В същото време той призна, че оказването на военна подкрепа на Киев никак не е лесна задача. "Не казвам, че е лесно. Изисква упорита работа. Възнамерявам да работя с други лидери на НАТО в Европа и Северна Америка, за да ни осигурят постоянна подкрепа“, каза още генералният секретар на НАТО. В същото време той отбеляза приноса на Германия по този въпрос, но изрази надежда, че "германското правителство ще направи повече“.

Столтенберг обаче предупреди, че идващата зима ще бъде сурова. "Ние ще платим цена за подкрепата си за Украйна поради санкциите и, разбира се, факта, че Русия използва енергията като оръжие“, аргументира се генералният секретар на Северноатлантическия алианс. "Но трябва да разберем, че няма алтернатива <...>“.

Генералният секретар на НАТО заключи, че западните страни трябва да продължат избрания курс, за да "увеличат вероятността за резултат, приемлив от гледна точка на Украйна“. "Най-доброто, което можем да направим, е да предоставим военна, финансова, хуманитарна и икономическа подкрепа на Украйна“, подчерта той.

В заключение Столтенберг отбеляза, че подкрепата за Украйна може да продължи с години, но "това ще има последствия не само във военната сфера, но и в индустрията“, и добави, че е необходимо да се увеличи производството. "Като НАТО имаме две роли: трябва да подкрепим Украйна, близък партньор. Друга задача е да предотвратим ескалацията на войната“, каза той, припомняйки, че член 5 от Северноатлантическия договор, подписан във Вашингтон през 1949 г., който предвижда за колективен отговор в случай на "въоръжено нападение срещу една или повече“ страни-членки на НАТО, е неоспорим.

Превод и редакция: Иван Христов