Превземането на град Лиман от Украйна на територията на обявената от руския президент Владимир Путин анексия показва, че украинците постигат напредък и са в състояние да отблъснат руските сили, заяви в неделя генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Reuters.

"Видяхме, че те успяха да превземат нов град, Лиман, и това демонстрира, че украинците напредват, успяват да отблъснат руските сили поради куража, храбростта, уменията си, но и разбира се и заради модерните оръжия, които САЩ и другите съюзници предоставят“, заяви Столтенберг в интервю за Meet the Press на NBC.

Най-добрият начин да се противопоставим на прокламираното от Русия анексиране на части от Украйна е да продължим да подкрепяме правителството в Киев, отбеляза още генералният секретар.

Запитан за кандидатурата на Украйна за ускорено членство в Западния отбранителен алианс, Столтенберг заяви, че "всяко решение за членство трябва да бъде взето с консенсус, като всички 30 съюзници трябва да се съгласят да вземат такова решение“.

НАТО подкрепя разследването на "очевидния саботаж“ на руския газопровод "Северен поток", който минава от Русия към Европа под Балтийско море, посочи още той.