Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът не възнамерява да намалява военното си присъствие в региона близо до границите на Русия и подчерта, че предложението за провеждане на заседание на Съвета НАТО-Русия остава в сила, предава TACC, като отбелязва, че съответното изявление норвежецът е направил в рамките на посещение във Вилнюс.

"Ние се стремим към диалог. Предложението, направено от Алианса преди 18 месеца за провеждане на среща на Съвета Русия-НАТО, остава в сила. Очакваме отговора на Русия“, цитира агенцията думите на Столтенберг.

В същото време той подчерта, че НАТО не възнамерява да намалява военното си присъствие в региона край границите на Руската федерация. "Алиансът ще продължи да изпълнява мисията си за възпиране. Ние сме готови да осигурим защитата на Латвия, Литва, Полша и Естония и да отблъснем всякакви заплахи“, увери генералният секретар на организацията.

От 2017 г. консолидирани батальони на Алианса са разположени в трите балтийски страни и в Полша "за укрепване на източния фланг на НАТО“. В Литва Германия пое командването на частта. Батальонът включва 1,2 хиляди военнослужещи от няколко страни от НАТО.

Превод и редакция: Тереза Герова