Евентуална военна победа на Русия в Украйна може да бъде "опасно послание" за авторитарните лидери по света. Това изявление направи във вторник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещение във военната база Ирума на японските сили за самоотбрана, разположена в префектура Сайтама, съседна на Токио, предава Reuters.

"Ако президентът [Владимир] Путин победи в Украйна, това ще бъде трагедия за украинците и в същото време ще бъде много опасно послание за авторитарните лидери по света. Посланието ще бъде, че ако използват военна сила, могат постигат своите цели. цели", казва той.

Столтенберг е на официално посещение в Япония. През деня той ще се срещне с японския премиер Фумио Кишида. Миналия уикенд генералният секретар на НАТО посети и Южна Корея, където проведе няколко двустранни срещи с ръководството на страната.

Напоследък Япония активно разширява сътрудничеството със Северноатлантическия алианс. Миналата година Кишида стана първият японски правителствен ръководител, присъствал на среща на върха на НАТО. След това японското външно министерство реши да направи представителството към НАТО независимо, като го отдели от посолството си в Брюксел и по този начин повиши статута на мисията.