Северноатлантическият алианс и Украйна в близките дни ще подпишат споразумение за засилване на сътрудничеството в сферата на киберсигуността. Това се казва в изявление на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитирано от ТАСС.

"В близките дни НАТО и Украйна ще подпишат споразумение за засилване на кибер сътрудничеството, включително достъпа на Украйна до платформата за обмен на информация за злонамерен софтуер на НАТО“, се отбелязва в изявлението от централата на НАТО в Брюксел, направено в петък.

Столтенберг също така подчерта, че "остро осъжда кибератаката, извършена срещу правителството на Украйна“. "НАТО работи в тясно сътрудничество с Украйна от години, за да помогне за укрепването на нейната кибер защита. Киберекспертите на НАТО в Брюксел споделят информация с украинските си колеги за продължаваща злонамерена кибератака. Съюзническите експерти в страната също подкрепят украинските власти на място. Силната политическа и практическа подкрепа на НАТО за Украйна ще продължи“, добави генералният секретар на Алианса.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи в петък, че разследва мащабна хакерска атака срещу редица правителствени уебсайтове, включително Министерството на външните работи и Министерството на образованието, което се случи снощи. Уебсайтът за държавни услуги "Дия“ също временно не е достъпен. Работата на повечето от засегнатите обществени ресурси вече е възстановена, останалите сайтове ще станат достъпни в близко бъдеще. СБУ твърди, че хакери са публикували провокативни съобщения на главната страница на хакнатите сайтове, като съдържанието на сайтовете не е променено и по предварителна информация не е имало изтичане на лични данни.

Превод и редакция: Иван Христов