Китай следи отблизо войната в Украйна и си прави съответните заключения, които могат да повлияят на бъдещите му решения. Това подчерта генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с японския премиер Фумио Кишида, съобщава Bloomberg.

"Ако руският президент Владимир Путин победи в Украйна, това ще изпрати сигнал, че авторитарните режими могат да постигнат целите си чрез груба сила. Това е опасно", предупреди Столтенберг.

Той добави, че това, което се случва в Европа днес, може да се случи в Източна Азия утре.

Нахлуването на Русия в Украйна породи опасения в Япония, че Китай може да предприеме подобни действия срещу Тайван – нещо, което Токио смята за пряко въздействие върху сигурността му.

Столтенберг подчерта, че и НАТО, и Япония са съгласни, че "трансатлантическата и индотихоокеанската сигурност са дълбоко взаимосвързани и какво се случва в този регион има значение за НАТО“.

Междувременно европейските съюзници осъзнават все повече нарастващата заплаха за сигурността, представлявана от Китай в различни области, особено в дългосрочен план.

Както бе съобщено по-рано, НАТО и Япония се ангажираха да заздравят отношенията си пред лицето на заплахата от Русия и Китай.

Японското външно министерство съобщи, че санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна ще станат основен приоритет за страните от Г-7.

Превод и редакция: Фабиана Върбанова