Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви , че Западът иска да помогне на Украйна да подобри позицията си на масата за преговори, но добави, че евентуална сделка би включвала болезнени компромиси от страна на Киев, включително териториални отстъпки, предава Story.ua и световните агенции.

След среща с финландския президент Саули Ниинистьо, генералният секретар заяви, че Западът е готов "да плати цената“ за укрепване на украинската армия, но че Киев трябва да направи някои териториални отстъпки на Москва, за да сложи край на конфликта.

"Може да има мир. Но единственият проблем тук е каква цена е готов да плати Киев за мира?“ - подчерта той.

Столтенберг не каза какви условия трябва да приеме Украйна, а само каза, че "този който направи най-голям залог, ще бъде този, който взема решение“. Генерал ният секретар добави, че НАТО и Западът ще продължат да доставят на украинците оръжия, за да могат да действат ефективно в преговорите за решение на конфликта.

Генералният секретар на НАТО не одобри директно отстъпването на територия от Украйна, но даде пример с Финландия, която отстъпи Карелия на Съветския съюз по силата на мирното споразумение от Втората световна война. Столтенберг описа финландско-съветското споразумение като една от причините Финландия да завърши Втората световна война като суверенна независима страна.

Изявлението на Столтенберг дойде на фона на нарастващите спекулации, че Украйна скоро може да бъде принудена да сключи мирно споразумение от Запада. Докато американски и британски официални лица открито твърдят, че Украйна може да спечели войната с Русия, според скорошна статия на CNN, официални лица във Вашингтон, Лондон и Брюксел са се срещнали, за да обсъдят прекратяване на огъня, мирно споразумение и мир без Украйна, за да обсъждат представителство.

Украинският президент Владимир Зеленски каза също, че някои неназовани чужди държави призовават Украйна да постигне споразумение, тъй като страните, подкрепящи Киев, се уморяват от войната.

Френският президент Еманюел Макрон публично отхвърли призивите Зеленски да предаде територията в замяна на прекратяване на военните действия. По-рано бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър каза, че Макрон трябва да направи точно това.

През май Кисинджър предложи Украйна да приеме връщане към статуквото, което означава да се откаже от претенциите си към Крим и да предостави автономия на Донецк и Луганск. Крим е част от Русия от 2014 г., докато Москва призна независимостта на Донецката народна република и Луганската народна република, и двете самопровъзгласили се, дни преди да започне специална операция в Украйна.

Зеленски многократно е променял позицията си относно евентуално мирно споразумение. Държавният глава на Украйна редовно е изразявал интерес към преговори за споразумение с Русия, но по-късно изразява обратното мнение. Въпреки че обяви желанието си да участва в преговорите в края на миналия месец, Зеленски по-късно заяви, че "няма заместител на нашето украинско знаме“, веещо се над републиките на Донбас.