Страните членки на НАТО трябва да отделят повече средства за отбрана, а договореното ниво на военни разходи в размер на 2% от БВП трябва да стане "не цел, а минимум". Това заяви генералният секретар на Алианс Йенс Столтенберг в интервю за шведския вестник Svenska Dagbladet.

"Едно от предложенията, които много хора смятат за разумни, е, че 2% не трябва да бъдат цел, а минимум. Разбирам, че може да е трудно за правителствата да отделят средства, но за съжаление живеем в опасен свят, и ние трябва да пазим мира. Това струва пари", подчерта Столтенберг.

Решението за увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП бе взето на срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 г. и се очакваше да бъде приложено до 2024 г. През 2021 г. само 10 от 30-те държави на Алианса са достигнали тази граница.

Генералният секретар на НАТО възнамерява да започне дискусии по актуализираната финансова задача, която се очаква да бъде изпълнена навреме за срещата на върха на блока във Вилнюс, планирана за лятото. "Виждам необходимост да повишим амбициите си. Трябва да направим повече“, призова норвежецът.