Два кораба са били атакувани от йеменските бунтовници, единият е собственост на българска компания, пише Reuters.

Компанията за морска сигурност Ambrey е съобщила, че според сведения кораб за насипни товари, плаващ под малтийски флаг и собственост на България, е бил атакуван и взет на абордаж в Арабско море близо до йеменския остров Сокотра.

Корабът, който е атакуван от бунтовниците, подкрепяни от Иран, "Руен" е собственост на Параходство БМФ и има 18 души на борда, стана ясно по-късно.

Йеменските бунтовници, които контролират столицата Сана и голяма част от крайбрежието на Червено море от 2014 г. насам, нападат кораби и изстрелват безпилотни самолети и ракети по Израел от началото на войната в Газа преди повече от два месеца.

Специалният пратеник на САЩ за Йемен Тим Лендъркинг е заявил пред британската агенция, че Вашингтон иска "възможно най-широка" морска коалиция, която да защитава корабите в Червено море и да е дал знак на хутите, че атаките няма да бъдат толерирани.

Министърът на отбраната на Иран Мохамед Реза Аштиани предупреди, че предложените многонационални военноморски сили ще се сблъскат с "изключителни проблеми" и никой "не може да направи крачка в региона, в който те имат превес".

Край бреговете на Йемен е бил насочен ракетен снаряд към втори товарен кораб на Maersk.

От Maersk са съобщили, че корабът Maersk Gibraltar е пътувал от Салала в Оман за Джеда в Саудитска Арабия, когато е бил обстрелван близо до пролива Баб ал-Мандаб, свързващ Аденския залив и Червено море.

"Призоваваме към политически действия, за да се гарантира бързото намаляване на ескалацията" на последните нападения в региона, се посочва в съобщението, като се предупреждава, че "настоящата ситуация излага на риск живота на моряците и е неустойчива за световната търговия".