Плаващият под гръцки флаг кораб Sea Champion, който попадна под атака на йеменските бунтовници в Червено море в понеделник, е бил натоварен с хуманитарна помощ. Това се казва в съобщение от Централното командване на САЩ (CENTCOM), публикувано в социалната мрежа Х.

"Подкрепяните от Иран терористи хути са изстреляли две противокорабни балистични ракети по плаващия под гръцки флаг кораб за насипни товари Sea Champion, собственост на САЩ, на път за пристанище Аден в Йемен“, се казва в доклада на американските военни.

Отбелязва се, че една от ракетите е избухнала до кораба, нанасяйки му леки щети.

"Въпреки това екипажът на кораба продължи да следва своя курс към крайната си цел: доставка на зърно до Аден (Йемен) в полза на йеменския народ“, се казва в изявлението.

Централното командване на САЩ отбеляза, че през последните пет години Sea Champion е доставял хуманитарна помощ на Йемен 11 пъти.

"Агресията на хутите в региона изостри вече и без това високите нива на нужда в засегнатия от конфликт Йемен... Почти 80% от общото население на страната се нуждае от хуманитарна помощ. Ние сме решени да противодействаме на хутите, които пряко застрашават вноса на храна и хуманитарна помощ за Йемен“, се казва още в изявлението.