Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) потвърди експлозии на руско военно летище в Джанкой, но не може да потвърди степента на щетите, причинени от удара, предава РБК-Украйна.

Експлозиите на летището се виждат на геолокационни кадри, публикувани на 16 април, се казва в доклада. Въпреки това, ISW все още не е видял визуални доказателства за щети на хеликоптери в резултат на удара. Според института руските вертолети Ми-8, Ми-25М, Ми-28 и Ка-52 са базирани в Джанкой.

Докладът цитира информация, разпространена от военен блогер, свързан с Кремъл, че украинските сили са използвали приблизително 12 ракети MGM-140 ATACMS, за да ударят летището.

"В момента ISW не може независимо да потвърди нито типа боеприпаси, използвани от украинските сили по време на този удар, нито степента на щетите, причинени от удара“, се казва в доклада.

Вчера сутринта, 17 март, бяха извършени атаки срещу руско военно летище в Джанкой. Източници на РБК-Украйна в ВСУ, че ударите са резултат от успешни действия на украинските въоръжени сили. Но последствията и резултатите все още не са точно известни.