Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) сравниха възможностите за противовъздушна отбрана и способността за отблъскване на вражески атаки на Израел и Украйна, като посочиха, че украинската противовъздушна отбрана е изтощена поради забавяне на военната помощ на САЩ, предава "Украинская правда“.

Успехът на Израел в защитата срещу масираната иранска ракетна и безпилотна атака от 13 април подчертава уязвимостта, която географското местоположение на Украйна и продължаващото изчерпване на украинската система за противовъздушна отбрана представляват за украинските усилия за защита срещу редовни руски ракетни и безпилотни удари.

 "Въздушнокосмическите сили на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) изстреляха приблизително 170 дрона Shahed-136/131, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети по цели в Израел в ударен пакет, подобен на неотдавнашните руски удари срещу Украйна“.

В доклада на ISW отбелязва, че руските сили са експериментирали с крилати ракети, балистични ракети и удари с дронове с различни размери и комбинации и сега редовно извършват големи комбинирани удари срещу цели в Украйна.

Големият пакет от комбинирани удари на Иран беше значително по-малко успешен от последните руски удари в Украйна, като израелската противовъздушна отбрана прихвана почти всички от приблизително 320-те въздушни цели с изключение на няколко балистични ракети.

Иранските дронове и ракети трябваше да прекосят повече от 1000 километра иракско, сирийско и йорданско въздушно пространство, преди да достигнат Израел, давайки на Израел и неговите съюзници няколко часа, за да открият, проследят и прихванат ракетите и дроните, докато приближаваха Израел.

Руските сили изстрелват дронове и ракети от окупираната украинска територия  и в непосредствена близост от руска територия, давайки на украинската противовъздушна отбрана само малка част от времето, което Израел и неговите съюзници използваха, за да отблъснат успешно масираната иранска атака с ракети и дронове.

Освен това Израел има мощна система за противовъздушна отбрана, която е отговорна за реагиране на потенциални атаки през по-късите граници със своите съседи, Ивицата Газа и Западния бряг, докато Украйна все повече влошава своите способности за противовъздушна отбрана, за да се защитава от ракетни атаки и удари с дронове по много по-широката фронтова линия в Украйна, както и през границите с Беларус и Русия.

Освен това Украйна все още няма възможност да извършва прихващания от типа "въздух-въздух", както направиха Израел и неговите съюзници в нощта на 13 април. Големият размер на Украйна в сравнение с Израел затруднява Украйна да изгради плътността на противовъздушната отбрана, каквато има Израел, особено предвид постоянните забавяния на помощта на САЩ.

Изчерпването на предоставената от САЩ противовъздушна отбрана поради забавяне на американската военна помощ за Украйна, съчетано с подобрения в тактиката на руските удари, доведе до повишаване на ефективността на руската ударна кампания в Украйна.

Без значителна и последователна помощ за сигурността на Украйна руските удари заплашват да ограничат дългосрочните бойни способности на Украйна и да създадат оперативни условия за Русия да постигне значителни предимства на бойното поле.

"Украйна се нуждае от значителен брой западни системи за противовъздушна отбрана и изтребители, способни да прехващат дронове и ракети, за да създадат общ чадър за противовъздушна отбрана, който дори да близък по ефективност на този, който Израел и неговите съюзници успешно разположиха на 13 април“, отбелязват анализаторите.

Руската ударна кампания срещу Украйна показва, че дори ограничен брой успешни удари с балистични или крилати ракети могат да причинят значителни и вероятно дълготрайни щети на енергийната и друга инфраструктура, подчертавайки необходимостта от ефективна и добре обезпечена система за противовъздушна отбрана, способна да поддържа високо ниво на прихващане.