Севернокавказкият клон на Ислямска държава (ИД), "Вилает Кавказ“, вероятно е предприел сложна и координирана атака срещу църкви, синагоги и правоприлагащи органи в Република Дагестан на 23 юни, твърди базирания във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

От там посочват, че след атаката руският филиал на ИД Al-Azaim Media е издадал изявление, в което похвалил "своите братя от Кавказ“ за това, че демонстрират на какво са способни.

ISW пише, че Ал-Азаим не е поел отговорност за самата атака, но позоваването на Кавказ силно предполага, че "Вилает Кавказ“ е отговорен за атаката.

Анализаторите на Института обърнаха внимание на предупреждението на регионалната антитерористична структура на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), че "Вилает Кавказ“ се е активизирал след атаката на ИД срещу Крокус Сити Хол близо до Москва на 22 март и от април е засилил призивите за вербуване в Северен Кавказ.

В доклада се казва, че руските власти са се опитали да проведат "неясна антитерористична операция" в Северен Кавказ, но до голяма степен са съсредоточили отговора си върху "неоснователни обвинения за атаката срещу Украйна и НАТО“.

Някои руски официални лица твърдят, че Украйна и НАТО са били замесени в атаката от 23 юни.