Във вторник, 2 април, руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че въоръжените сили на страната са превзели около 400 квадратни километра украинска територия през първите три месеца на 2024 г., предава УНИАН.

С това обаче не са съгласни от базирания във Вашингтон мозъчен тръст "Институт за изследване на войната“ (ISW), според които руското придвижване не е задължително да отразява по-широки перспективи за руско настъпление заради влиянието от забавянето на помощта от САЩ.

"Шойгу заяви по време на конферентен разговор с руски военни лидери на 2 април, че руските сили са превзели 403 квадратни километра украинска територия от началото на 2024 г. ISW е наблюдавала само визуални доказателства, които позволяват на ISW да потвърди, че руските сили са превзели приблизително 305 квадратни километра в периода от 1 януари до 1 април 2024 г.“, се казва в доклада на американския мозъчен тръст.

От там обясняват, че недостигът на запаси принуждава Украйна да пести боеприпаси и да дава приоритет на ограничените ресурси за критичните сектори на фронта. Но в същото време рискът от руски пробив в други, по-малко сигурни сектори нараства. Има повече нестабилност на фронта, отколкото изглежда, въпреки сравнително бавния темп на руското настъпление.

"Ограниченията на украинските материални средства също предлагат на руските сили гъвкавост в начина, по който провеждат настъпателни операции, което може да доведе до свързаност и нелинейни възможности за руските сили да постигнат значителен оперативен успех в бъдеще“, заключават от ISW.