На 22 февруари позиционните боеве са продължили на запад и югозапад от Донецк, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Руски военен кореспондент твърди, че силите на Москва са напреднали в Красногоровка (западно от Донецк) от юг, а Министерството на отбраната на Руската федерация обяви превземането на село Победа в Донецка област. Позиционните боеве са продължили западно от Донецк и Георгиевка и югозападно от Донецк при Победа и Новомихайловка. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски са напреднали северозападно от Бахмут на фона на продължаващите окопни боеве в района на 22 февруари. Геолокационните кадри, публикувани на 9 и 21 февруари, показват, че те са напреднали леко съответно на югоизток и юг от Богдановка (северозападно от Бахмут).

Руските "военни кореспонденти“ твърдят, че части на руската 11-та отделна гвардейска десантно-щурмова бригада и 150-та мотострелкова дивизия са пробили отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в северните и североизточните покрайнини на Ивановское (западно от Бахмут), и сега се бият в самото село и в източните му покрайнини. Анализаторите на ISW не са забелязали визуално потвърждение на тези твърдения.

Позиционните битки са продължили североизточно от Бахмут близо до Виемка; северозападно от Бахмут близо до Богдановка; югозападно от Бахмут, южно от Бахмут близо до Майорское, Ню Йорк, Торецкое и Южное.

Руските войски напредват на запад от Авдеевка и руски източници твърдят, че те са превзели Северное на 22 февруари. Геолокационни кадри, публикувани на 22 февруари, показват, че руските войски са навлезли в поле западно от коксохимическия завод в Авдеевка в северната част на града.

Руските "военни кореспонденти“ твърдят също, че руската 1-ва отделна мотострелкова бригада "Славянская“ е превзела Северное, а други части са превзели приблизително 40 процента от Первомайское (югозападно от Авдеевка), въпреки че ISW отбеляза, че също не разполага с визуално потвърждение за това.

Позиционните битки са продължили северозападно и западно от Авдеевка в районите Степное, Бердичев, Орловка, Ласточкино; югозападно от Авдеевка близо до Северное, Первомайское и Невелское.

Украинският военен анализатор полковник Петр Черник съобщи на 22 февруари, че руските войски са загубили 364 танка (около една танкова дивизия) и 748 бронирани машини (около две бронирани дивизии) в кампанията за превземане на Авдеевка. По думите му руските войски не са имали загуби в техника от такъв мащаб от Втората световна война насам и отбеляза, че съветските войски са загубили само максимум 180 танка по време на цялата деветгодишна кампания в Афганистан. Черник предупреди, че руските сили ще използват пехота, за да компенсират екстремните загуби на оборудване, в съответствие с наблюденията на анализаторите на ISW за руските пехотни "месни атаки“, наблюдавани близо до Авдиевка и на други места на фронта.