В нощта на 17 срещу 18 юни въоръжените сили на Украйна са нанесли удари по руски петролни бази в Ростовска област и Краснодарски край с ракети "Нептун", произведени в Украйна. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на доклад на Института за изучаване на войната (ISW).

Както е отбелязано, източници от украинските военноморски сили са съобщили пред местни медии, че това е вторият случай, в който военните използват противокорабни ракети "Нептун" собствено производство срещу наземна цел на територията на Русия.

Анализаторите на ISW предполагат, че силите за отбрана са нанесли удар по петролния терминал на ООО "Югнефтехимтранзит" в пристанищния град Чушка в Краснодарския край и вероятно са използвали модифицирани ракети за поразяване на наземни цели. Според местни жители огънят е нанесъл щети на тръбопроводите и районите с инженерно или техническо оборудване.

Руските власти не потвърдиха удара, но на 18 юни руското министерство на отбраната заяви, че на 17 юни руските военни са прихванали украинска ракета "Нептун" в неуточнен район.

Източници от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) са съобщили пред украински медии, че украинските сили са нанесли удари с безпилотни самолети по нефтените терминали "Азовская" и "Азовнефтепродукт" в град Азов в Ростовска област. Видеоматериалите с геолокация показват, че възникналият пожар е продължил през нощта на 17 срещу 18 юни и през целия ден на 18 юни.

Властите на Ростовска област заявиха, че в резултат на ударите са се запалили резервоари с нефт.

Източници от СБУ твърдят, че в тези петролни бази са се намирали 22 цистерни. Кримската служба на Радио "Свобода" съобщи, че през петролните бази преминават до 60 тона петролни продукти месечно и че те могат да съхраняват до 30 000 куб. м петролни продукти наведнъж.