Според експертите от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), отбранителните сили ще могат да спрат руската офанзива, при условие че помощта от САЩ пристигне бързо, предава "Украинская правда“.

Председателят на комисията по разузнаване на Сената на САЩ Марк Уорнър заяви на 21 април, че американската военна помощ за Украйна, включително ATACMS, може да бъде доставена на Украйна до края на следващата седмица, ако Сенатът приеме законопроекта за допълнителни бюджетни кредити на 23 април и президентът на САЩ Джо Байдън го подпише до 24 април.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 21 април, че бързата доставка на американска военна помощ за Украйна може да позволи на украинските сили да стабилизират фронтовата линия и да поемат инициативата.

В същото време ISW продължава да оценява, че украинските сили може да претърпят допълнителни неуспехи през следващите седмици, докато чакат помощта от САЩ, която ще позволи на Украйна да стабилизира фронта, но те вероятно ще успеят да спрат текущата руска офанзива, в случай, че осигурената нова помощ от САЩ пристигне бързо. 

Руските сили вероятно ще засилят текущите настъпателни операции и удари с ракети и дронове през следващите седмици, за да се възползват от прозореца преди пристигането на американската военна помощ.