Украинската армия вероятно се опитва да отслаби противовъздушната отбрана на Русия преди доставката на изтребители F-16. Ако успее, това може да позволи на Украйна да използва пилотирани самолети по-ефективно в дългосрочен план. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава РБК-Украйна.

Доказателство за възможните опити на Украйна да отслаби руската противовъздушна отбрана е унищожаването на батареи С-300 и С-400 в Крим и Белгородска област, както и повреда от дронове на два самолета Су-57 на летището в Ахтубинск.

"Системите за противовъздушна отбрана С-300/С-400 и изтребителите Су-57 са най-важните активи на руската противовъздушна отбрана и авиация, които лишават Украйна от възможността да използва самолети близо до фронтовата линия и поддържат руските настъпателни операции в Украйна“, допълват анализаторите.

В доклада се посочва, че ако украинските въоръжени сили отслабят руската противовъздушна отбрана, преди Украйна да получи значителен брой самолети, тогава военните могат да създадат условия за бъдещо използване на пилотирани самолети по-близо до фронтовите зони.

С течение на времето украинската армия ще може да премине към концепция за операции, която съчетава въздушна мощ с подкрепа за сухопътни операции, но при три условия:

ако украинската армия получи достатъчен брой изтребители;

ако западните партньори обучат достатъчен брой квалифицирани пилоти;

ако Украйна успее да отслаби руската ПВО.

В същото време анализаторите припомнят, че Украйна ще продължи да се сблъсква с логистични и тренировъчни ограничения, които вероятно ще й попречат да използва самолети в голям мащаб през 2024 г., според западни служители.

"Украински и западни официални лица по-рано отбелязаха, че ще отнеме значително време, за да се обучат добре достатъчно украински пилоти и да се оборудват украинските въоръжени сили с най-малко 150 самолета F-16, необходими за придобиване на въздушно предимство, необходимо за поддръжка на наземни операции“, се добавя в доклада на ISW.