Руските войски вероятно планират да засилят настъплението си на линията Купянск-Сватов-Кременная, но в момента там се водят позиционни битки. Въоръжените сили на Украйна сдържат атаките на руснаците в района на Работино и Кринки, а също така са създали значителни укрепления в района на Часов Яр на направлвение Авдеевка. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предадва РБК-Украйна.

На 1 март продължават позиционните бойни действия по линията Купянск - Сватово - Кременная. Руски и украински източници твърдят, че позиционните боеве продължават североизточно от Купянск в района на Синковка и Петропавловка, на югоизток от Купянск близо до Табаевка, на запад от Кременная близо до Терни и Ямполовка и на юг от Кременная близо до Белогоровка. Руските войски са публикували кадри, показващи, че руските сили удрят украински понтонен мост през река Оскил близо до Купянск-Узлов (директно югоизточно от Купянск) с летяща бомба и твърдят, че руските войски са унищожили всички стационарни мостове през река Оскил.

В доклада на ISW се посочва, че руските сили вероятно са повредили фиксирани мостове през река Оскил по време на координирана ударна кампания през септември и октомври 2023 г., въпреки че тези усилия не са успели да изолират отбраната на въоръжените сили североизточно от Купянск по това време и украинските сили, изглежда, все още не срещат сериозни затруднения при осигуряването на позиции на източния бряг на река Оскил.

"Засилването на руските удари по украинските преходи по река Оскил би било индикатор, че руските войски възнамеряват да засилят текущата руска настъпателна операция по линията Купянск-Сватов-Кременная", отбелязват анализаторите от ISW.

На 1 март продължават позиционните битки край Бахмут. Отделни руски военни са отрекли предишни изявления на Руската федерация, че руснаците са превзели Ивановское (западно от Бахмут) и твърдят, че продължават да напредват близо до и в рамките на селището. В същото време ISW не наблюдава визуално потвърждение на последните забележителни тактически постижения на Русия в района.

Позиционните битки продължават североизточно от Бахмут в района на Берестовое и Роздоливка, северозападно от Бахмут близо до Богдановка, на югозапад от Бахмут близо до Клещеевка, Андреевка, Курдюмивка, и южно от Бахмут близо до Юг и Ню Йорк.

На 1 март ръководителят на пресслужбата на украинската оперативно-стратегическата групировка войски "Хортица" Иля Евлаш съобщи, че украинските сили са заели значителни отбранителни позиции близо до Часово Яр (западно от Бахмут). Той заяви, че въоръжените сили на Украйна са започнали да подготвят Часов Яр за отбрана веднага след превземането на Бахмут от Русия през май 2023 г. и че около селището има няколко украински отбранителни "обръча". Евлаш също така заяви, че бойците са създали десетки отбранителни позиции с размер на отряд и десетки отбранителни позиции с размер на взвод край Часово Яр, както и укрепления и огневи точки в самото населено място. Евлаш също така заяви, че въоръжените сили на Украйна са създали минни полета и други отбранителни препятствия в района на Часовой Яр.

"Изображенията, с които разполага ISW, показват, че отбранителните сили са създали значителни пръстеновидни укрепления в района на Часов Яр. Според Евлаш потенциалното превземане на града от Русия ще отвори пътя на руските сили за настъпление в посока Константиновка (югозападно от Часово Яр) и че основната оперативна цел на руските войски в района на Донецк остава раматорск-Славянската агломерация (приблизително 35 км северозападно от Бахмут).

Руските войски наскоро настъпиха западно от Авдеевка на фона на продължаващите руски настъпателни операции в района на 1 март. Геолокационни изображения, публикувани на 29 февруари, показват, че части от 114-та мотострелкова бригада на руските въоръжени сили наскоро са напреднали към югоизточните покрайнини на Орловка (западно от Авдеевка). Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 1 март, показват, че части на руската 15-та мотострелкова бригада на Руската федерация наскоро са напреднали към източните Бердичи (северозападно от Авдеевка).

Руски военни са повторили съществуващите твърдения, че Въоръжените сили са се изтеглили от Тоненка (западно от Авдеевка) и че руските войски напълно превземат Орловка. Междувременно анализаторите на ISW не са забелязали визуално потвърждение, че руските сили действат в Тоненка или Орловка.

Позиционните битки продължават северозападно от Авдеевка в района на Новобахмутивка и Семеновка и югозападно от Авдеевка в района на Невелск и Первомайское. Александър Търнавски, командващ Оперативно-стратегическата група войски "Таврия" заяви, че на Авдеевското направление руските войски засилват непрякия огън и увеличават числеността на щурмовите групи до размера на "батальонна тактическа група" . Той също така заяви, че руските сили изпращат подкрепления за настъпателни операции в района на Авдеевка и призна, че наскоро руските сили са постигнали неуточнени локални успехи.

Руските войски наскоро са напреднали югозападно от град Донецк на фона на продължаващите позиционни битки на запад и югозапад от град Донецк на 1 март. Геолокационни кадри, публикувани на 1 март, показват, че части на 39-та мотострелкова бригада на руските въоръжени сили наскоро са направили малък напредък в южна Новомихайловка (югозападно от град Донецк). Допълнителни кадри с геолокация, публикувани на 1 март, показват, че руските войски наскоро са напреднали източно от Победа (югозападно от град Донецк). Руските сили твърдят, че продължават да действат в южните покрайнини на Красногоровка (западно от Донецк), въпреки че украински военни заявяват, че ВСУ са изтласкали руските войски от Красногоровка на 27 февруари.

Позиционните боеве продължават на запад от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и на югозапад от Донецк в района на Победа и Новомихайловка.

На 1 март продължиха позиционните боеве в района на административната граница на Донецка и Запорожка области. Позиционни битки се водят югоизточно от Велика Новосилка близо до Новодонецки и Золотая Нива, на юг от Велика Новосилка близо до Урожайни, и югозападно от Велика Новосилка близо до Марфопол, Шевченко и Малиновка.

На 1 март продължават позиционните бойни действия в западната част на Запорожка област, но няма потвърдени промени на фронтовата линия. Украински и руски източници заявяват, че позиционните боеве продължават близо до Работино. Руският военен корпус твърди, че разрушенията в рамките на Работино затрудняват руските войски да установят плацдарм и че руските войски трябва редовно да маневрират в рамките на спорната "сива зона" в населеното място.

На 1 март позиционните битки продължават на източния (левия) бряг на Херсонска област в района на Кринки. Руски военни заявяват, че руските войски се опитват да прочистят територията близо до Кринки.

Руски източници твърдят, че ВСУ са нанесли серия от удари по руски обекти близо до окупираните Севастопол, Евпатория, Саки и Симферопол в Крим. Руските воини твърдят, че руските войски са свалили до десет неопределени въздушни цели.