Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са провели успешна контраатака югозападно от Донецк и са си върнали загубени позиции в района на Сладкое. Междувременно руските войски са окупирали Старомайорское. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 юни, показват, че руските войски са напреднали в неочаквано северозападно от Сладкое, но след това ВСУ са контраатакували и са възстановили позициите си в района.

Московски военни кореспонденти твърдят, че ВСУ също контраатакуват край Парасковеевка, а руските войски продължават настъплението си край Константиновка.

Генералният щаб на ВСУ докладва, че руските войски са нанесли удари в района на Красногоровка и Георгиевка, както и в района на Парасковеевка и Константиновка вечерта на 9 юни и през дена на 10 юни.

Наскоро руските войски потвърдиха настъплението си в района на административната граница на Донецка и Запорожка област.

Геолокационни кадри, публикувани на 10 юни, показват, че те са напреднали в северната част на Старомайорское и вероятно са превзели цялото село.

Руското военно ведомство обяви пълната окупация на селото и няколко руски официални лица и "военни офицери“ подкрепиха това изявление.

Допълнителни геолокационни кадри, публикувани на 10 юни, показват, че руските войски са напреднали в южната част на Урожайное.