Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са възстановили позиции край Глубокое, Харковска област, както и в самото населено място. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Геолокационните кадри, публикувани на 8 юли, показват елементи на руската 155-та морска бригада (Тихоокеанския флот), нанасящи удари по украински позиции северно от Глубокое и южната част на селото, което показва, че ВСУ са си върнали тези позиции.

Руски военен блогър твърди, че силите на Москва не са успели да отблъснат конвенционална украинска атака срещу хангари северно от Глубокое, въпреки че са го правили успешно в миналото, и че руските сили вече не контролират полетата директно на запад от Глубокое.

Друг блогър допълва, че руската армия трябва да премине в отбрана в Харковска област поради липса на необходимите сили за продължаване на настъпателните операции.

На 9 юли руските войски са продължили настъпателните операции северозападно, северно и североизточно от Харков.

На 8 и 9 юли Генералният щаб на ВСУ съобщи, че руските войски са атакували северозападно от Харков близо до Сотницки Казачок; северно от Харков близо до Липци и Глубокое; и североизточно от Харков близо до Старица, Тихое и Волчанск.

На 8 юли украински войник докладва, че във Волчанско направление руските войски са атакували украински позиции в цивилни дрехи и са скрили картечници – нещо, което е забранено от международното право.

Официалният Telegram канал на Африканския корпус на руското военно ведомство потвърди на 9 юли, че руското военно командване "преди известно време“ е прехвърлило част от бойците на корпуса на границата с Белгородска област и те продължават военните действия.