Руските сили са превзели няколко позиции северно от Авдеевка, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са контраатакували и са си върнали контрола над част от тях. Това се посочва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава УНИАН.

Геолокационните кадри показват, че руснаците първо са настъпили към горския пояс и гориста местност край Новокалиново, както и към югоизточните покрайнини на селото. Но от други кадри става ясно, че ВСУ са контраатакували в същата зона източно от Новокалиново и вероятно са превзели горския пояс, изтласквайки руските сили леко на изток и далеч от административните граници на Новокалиново.

Анализаторите отбелязват, че докато руските военни твърдят, че руските войски са напреднали в района на Бердичи и Водяное, ISW всъщност не е забелязал доказателства за напредването им в района.

Освен това анализаторите подчертават, че силите на Москва напреднали югозападно от Донецк. Геолокационни кадри показват руска механизирана атака на сили с приблизителни размери на взвод. Те са навлезли в полето северно от Новомихайловка (югозападно от Донецк).

Анализаторите отбелязват, че позиционните боеве продължават на запад от Донецк в района на Красногоровка и Георгиевка и на югозапад - в района на Новомихайловка и Победа. ISW подчертава, че според някои доклади миналата седмица цялата фронтова линия между района югозападно от Донецк и граничната зона на района на Донецк-Запорожие е "станала по-активна“.