На фронта в Украйна настъплението на руските войски продължава при Кременная, Часов Яр и Авдеевка. В Харковска област руснаците оказват натиск близо до Липци и Волчанск, но Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са принудили войските на Москва да преминат в отбрана на това направление. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Руските войски са напреднали близо до Липци в Харковска област. Геолокационните кадри, публикувани на 29 май, показват, че войските на Москва са постигнали малък напредък в югоизточната част на Глубокое.

Командирът на украинския батальон, действащ на Харковското направление, заяви, че Русия струпва личен състав близо до Глубокое, използвайки лека техника (мотоциклети и АТВ), за да доближи пехотата до фронтовата линия.

Руски военни кореспонденти отбелязват засиления темп на настъпателни действия край Липци и твърдят, че войските са напреднали до 350 метра в посока Липци.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец на свой ред докладва, че частите на руската 18-а мотострелкова дивизия са преминали към "активна отбрана“ на линията Глубокое-Лукянци. Той предполага, че ВСУ може да са забавили темпото на настъпление на руснаците и да са ги принудили да преминат към тактическа отбрана.

От Генералния щаб на ВСУ съобщиха, че руснаците щурмуват в посока Зеленое (източно от Липци).

Руските войски са напреднали и близо до Волчанск. Геолокационни кадри, публикувани на 29 май, показват, че те се придвижват и в рамките на село Старица.

Промосковски блогъри твърдят, че руските войски са напреднали до 350 метра в посока Волчанск и че ВСУ контраатакуват в града.

Генералният щаб на ВСУ допълва, че руснаците са предприели щурм срещу Синелников (югозападно от Волчанск).

В Донецка област руските сили са настъпили на Северско направлеие в района на Виемка, а освен това се докладва за техен успех на изток и югоизток от Часов Яр. Геолокационни кадри, публикувани на 29 май, показват, че руснаците са се придвижили на юг от Ивановское и в рамките на микрорайона Канал в източната част на Часов Яр.