Въоръжените сили на Украйна са напреднали малко на северозапад от Бахмут. Руските войски са превзели позиции в покрайнините на Ивановка в началото на март и оттогава не са напредвали, но се регистрира леко напредване на югоизток от Шевченко (югозападно от Донецк).  Това се посочва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Руските сили наскоро потвърдиха настъпление по линията Купянск-Сватово-Кременная на фона на продължаващите позиционни битки в района на 11 март. Видео с геолокация, публикувано на 10 март, показва руски войски, които напредват източно от Терни (западно от Кременная).

Руски военен блогър е заявил, че скорошни кадри на украински сили, опитващи се да атакуват в посока Терни, потвърждават, че украинските сили контролират Терни и опровергават твърденията, че руски войски са влезли в града.

Украинските и руските войски заявяват, че позиционните боеве продължават:

на североизток от Купянск в района на Синковка

на запад от Кременная в района на Терна и Ямполовка

на юг от Кременная в района на Белогоровка

На 11 март продължават позиционните битки в района на Бахмут. Видео с геолокация, публикувано на 6 март, показва как украинските войски напредват в поле северно от Богдановка (северозападно от Бахмут), въпреки че украинските сили вероятно не са напредвали наскоро.

Командирът на украинската рота, действаща на направление Бахмут, заявява, че руските войски са завзели позиции в покрайнините на Ивановка в началото на март и оттогава не са напредвали.

На 3 март от ISW са наблюдавали видео с геолокация, показващо, че руските войски са напреднали към центъра на Ивановка. От ISW не са наблюдавали визуални доказателства, че украинските сили са превзели отново центъра на Ивановка.

Позиционните битки продължиха:

северозападно от Бахмут в района на Богдановка

на запад от Бахмут в района на Ивановка и на изток от Часовой Яр

на югозапад от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка

на североизток от Бахмут, недалеч от Спорное и Раздоловка.

Позиционните битки продължиха западно от Авдеевка на 11 март, но няма потвърдени промени на фронта.

На 10 март военен блогър е заявил, че темпът на руските офанзиви на направление Авдеевка се е забавил от 3 до 10 март, но руските войски продължават настъпателните операции западно от Авдеевка по линията Бердичи-Орловка-Тоненке, въпреки украинските контраатаки.

Позиционни битки продължават:

на северозапад от Авдеевка в района на Новобахмутивка и Бердичи

на запад от Бахмут в района на Орловка и Тоненке

на югозапад от Авдеевка в района на Невелски и Первомайски.

Руски военен блогър е заявил, че руските сили, които се бият на линията Бердичи-Орловка-Тоненке западно от Авдеевка, са отслабени и се борят да постигнат значителни успехи. Войските се съсредоточават в района Орловка-Тоненке и постигат стабилни тактически успехи, но като цяло руските войски изпитват трудности.

Блогърът е допълнил, че руските сили в района изпитват затруднения поради влошаването на работата на щаба, лошата подготовка на командния състав, лошата организация и липсата на координация и комуникация, особено между различните части. Различни руски части, вкопани недалеч една от друга, не комуникират помежду си и затрудняват наблюдението на техните територии.