Украинските въоръжени сили (ВСУ) продължават да провеждат настъпателни действия в западната част на Запорожка област. ВСУ успешно са контраатакували западно от Работино. Това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Геолокационни изображения, публикувани на 8 и 9 декември, показват, че руските войски вероятно са напреднали на югоизток от Терни (17 км западно от Кременная).

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че украинските сили са отбили руски атаки североизточно от Петропавловка и близо до Синковка, Ивановка, Новоселивски.

Руски източници твърдят, че на 9 декември украинските войски са атакували линията Купянск-Сватов-Кременная, по-специално близо до Синковка, Новоселовка и Белогоровка.

Генералният щаб на Украйна съобщи на 9 декември, че руските войски са атакували неуспешно близо до Богдановка, Ивановское и Клещеевка. Руски блогър твърди, че руските сили също са атакували близо до Андреевка.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец заявява, че руските войски са въвели новосформирания 299-ти парашутен полк на направление Бахмут. Той ще работи по линията Берховка-Хромове (до 6 км северозападно от Бахмут).

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че руските сили са атакували неуспешно източно от Новобахмутовка и Авдеевка. Руските сили твърдят, че руските войски също са атакували индустриалната зона и Авдеевския коксохимически завод.

Украинският журналист Юрий Бутусов съобщава, че руските войски използват колесни и верижни превозни средства с дистанционно управление, за да доставят стоки на предни позиции и да евакуират ранените в посока Авдеевка. "Украинските сили обаче вече атакуват тези дистанционно управлявани превозни средства с помощта на дронове".

На 9 декември руските войски продължиха настъпателните операции на запад и югозапад от град Донецк. Руски блогери съобщават, че руските войски продължават боевете в северните покрайнини на Маринка и близо до Новомихайловка.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за неуспешни руски атаки край Маринка, Красногоровка, Новомихайловка и Победа.

Руски източници твърдят, че на 9 декември украинските войски са извършили щурмове близо до границата на Донецко-Запорожката област.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските войски са отбили две руски атаки край Старомайорское (9 км южно от Велика Новосилка).

На 9 декември украинските войски продължиха настъплението си в западната част на Запорожка област и настъпиха. Военен кореспондент от Руската федерация е съобщил, че украинските сили са извършили успешна контраатака западно от Работино.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че украинските сили са отбили руски атаки западно от Работино и Вербове и близо до Новопокровка.

Украинските сили продължават да държат позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област на фона на опитите на Русия да отблъсне украинските войски от позициите им.