Неблагоприятните метеорологични условия забавят интензивността на бойните действия както от страна на Въоръжените сили на Украйна, така и от страна на руските сили. Според  последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), лошите метеорологични условия продължават да забавят темповете на военни действия по цялата фронтова линия, но не ги спират напълно, предава УНИАН.

Говорителят на командването на Сухопътните войски на ВСУ подполковник Володимир Фитьо  е заявил, че руските сили активно използват авиацията в Бахмутско направление, когато времето позволява. То не оказва съществено влияние върху работата на артилерията в това направление, според него. 

На 1 декември руски военни блогъри са съобщили, че силните ветрове близо до Бахмут и в западната Запорожка област са попречили на руските войски да използват дронове и артилерия през последните два дни.

Един от тези блогъри е заявил, че понякога руски БпЛА излитат за въздушно разузнаване близо до Вербовое при лек дъжд, "но руската техника не се движи през калната земя".

В същото време руснаците могат да се движат на верижни машини, а украинските войски продължават интензивен артилерийски огън, въпреки лошите метеорологични условия в западната част на Запорожка област.

На 2 декември назначеният от Москва за ръководител на Запорожка област Владимир Рогов е показал кадри, показващи пътищата на линията Работино-Новопрокопивка-Вербовое в западната част на Запорожка област. Той е заявил, че тези условия практически обездвижват украинската колесна техника, принуждавайки ВСУ да извършват атаки само с пехота.

В други видеоклипове Рогов показва нашествие на плъхове и мишки в украински изкоп в района на Запорожие, което според него е резултат от студеното време в региона.

По данни на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие руските сили са атакували почти по всички направления на фронта, водени са 69 бойни сблъсъка.

Съобщава се още, че през изминалото денонощие руските сили са нанесли 3 ракетни и 15 въздушни удара, както и 18 залпови ракетни стрелби по позиции на ВСУ и населени места, допълва украинската медия.