Британски, френски и германски официални лица подготвят пакт между НАТО и Украйна, който предлага малка защита и отразява желанието да се окаже натиск върху Киев да се съгласи на договорено споразумение с Русия при неблагоприятни условия, пише РБК-Украйна, цитирайки един от последните коментари на  Института за изучаване на войната (ISW).

Точните условия на пакта не са определени, но официални лица посочиха, че той ще предостави на Украйна съвременно военно оборудване, оръжия и боеприпаси, но не и защита по член 5 или задължение за разполагане на сили на НАТО в Украйна, което не е в съответствие с исканията на Киев. Пактът цели да защити Украйна, така че украинските сили да могат да предприемат контранастъпление, което ще постави Русия на масата за преговори и ще възпре всяка руска агресия в бъдеще.

По този начин американският ежедневник WSJ сравни личните резерви на тези длъжностни лица с публичните изявления за подкрепа на американския президент Джо Байдън, в които не се споменаваха мирни преговори, и със страховете на лидерите от Централна и Източна Европа, че преждевременните мирни преговори биха насърчили по-нататъшна руска агресия.

Руският президент Владимир Путин не е дал никакви индикации, че е готов да направи компромис със заявените от него максималистични цели, които включват "неутралност“ и демилитаризация на Украйна, както и смяна на режима в Киев.

Ключови изводи от ISW:

Президентът на Беларус Александър Лукашенко планира да се срещне с китайския президент Си Дзинпин, вероятно за да помогне на Русия и Китай да заобиколят санкциите.

Президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли мирния план на Китай.

Руските власти задържаха повече от 50 души на антивоенни демонстрации в 14 руски градове.

Руските войски продължиха да нанасят  удари северозападно от Сватово и в района на Кременная и все още водят ефективни бойни действия на фронтовата линия в района на Запорожие.

Руските сили направиха незначителни териториални придобивки около Бахмут и Авдеевка и продължиха да нанасят наземни удари по цялата фронтова линия в района на Донецк.

Решенията по договора в Алианса се вземат само с консенсус. Следователно споразумението за сближаване трябва да бъде подкрепено от всички страни членки.

Също така Володимир Зеленски отбеляза, че Украйна извършва техническа подготовка за деокупация на своите територии. Това се отнася както за оръжията, така и за ученията на войниците.