Руските сили настъпват близо до границата на Донецко-Запорожия регион, северно от Приютное, близо до полосата югозападно от Новомихайловка, западно от Авдеевка и западно от Бахмут. В повечето направления се водят позиционни боеве, но на Лиманско направление руснаците засилват щурмовете. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Уточнява се, че военните на Москва са провели неуспешно механизирано нападение западно от Кременная и са възобновили ограничени атаки непосредствено западно от Сватовое. Геолокационни кадри, публикувани на 3 април, показват как Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) отблъскват засилено руско механизирано нападение с размер на взвод източно от Терни.

Усиленото механизирано нападение на взвода край Терни показва, че руското командване дава приоритет на Лиманското направление и следователно може още повече да засили темпото на настъплението в този район. Също на 3 април руските войски са предприели неуспешен щурм близо до Андреевка (западно от Сватовое).

Позиционните боеве са продължили по линията Купянск-Сватово-Кременная близо до Синковка (североизточно от Купянск) и Белогоровка (южно от Кременная).