Руските войски увеличават темпото на своите атаки в района на Донецк, като същевременно намаляват интензивността в северната част на района на Харков. Това може да означава подготовка за лятната офанзива или нейното начало, пишат от "Института за изследване на войната“ (ISW), цитирани от УНИАН.

Според базирания в САЩ мозъчен тръст, руската офанзива в района на Харков е насочена основно към фиксиране и отвличане на вниманието на украинските въоръжени сили, за да се даде възможност да се активизират в други сектори на фронта.

По-специално, руските войски са увеличили интензивността на атаките в посока Торецк-Горловка през нощта на 18 юни и поддържат относително висока интензивност на атаките в този район от 19 до 22 юни. Те дори са спечелили няколко тактически победи в този сектор.

Тази активизация и интензификация привлича вниманието, защото руснаците не са били активни в тази област през тази година. В същото време в северната част на Харковска област темпът на операции рязко е намалял.

Украински източници също потвърждават, че някои части на ВСУ са били прехвърлени на Харковско направление от района на Донецк, така че руснаците могат да използват тази предполагаема слабост на украинските позиции, за да засилят атаките, особено по линията Торецк-Горловка.

Освен това руската армия поддържа висока интензивност на обстрела в района на Часов Яр и около Авдеевка и скоро може да засили атаките. Всичко зависи от това дали руските командири определят следващите седмици като благоприятно време за офанзива тук, преди ВСУ да преразпределят резервите обратно в района на Донецк.

Както се отбелязва в материала, лятното настъпление вероятно ще бъде съсредоточено в Източна Украйна, след офанзивата на север. Последната е имала за цел да разтегне ограничените ресурси на Украйна, пишат анализаторите от ISW.