Руските войски загубиха няколко неидентифицирани единици техника в битките за разположеното западно от град Авдеевка в Донецка област населено място Орловка. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват FPV дронове и касетъчни боеприпаси край Новомихайловка, което значително затруднаява напредъка на Русия.Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

В Донецка област руски и украински войски водят позиционни боеве северозападно от Бахмут в района на Богдановка; западно от Бахмут в района на Часов Яр и Ивановское; югозападно от Бахмут в района на Клещеевка и Андреевка.

Оператор на дрон от ВСУ казва, че ситуацията на Бахмутско направление е трудна поради планираните от Русия бомбардировки и продължаващия недостиг на жива сила в редиците на украинската армия.

Говорител на украинска бригада отбеляза, че ВСУ наскоро са забелязали руски мотоциклетни групи, които неуспешно се опитват да напреднат в района на Бахмут и че руските войски продължават да атакуват на малки групи със силна подкрепа от дронове, артилерия и самолети.

Заместник-командир на украинската десантно-щурмова бригада на свой ред заяви, че руските войски се опитват да напреднат към Семьоновка и че може да сменят персонала, да изпратят нови части на бойното поле и да попълнят своите бригади с още личен състав.

Той добави, че руските сили наскоро са започнали да използват бронирани машини, включително танкове, и отбеляза, че са загубили няколко неуточнени части в битката за Орловка (западно от Авдеевка).

Позиционните битки продължават северозападно от Авдеевка в района на Семьоновка и Бердичи; западно от Авдеевка в района Тоненкое; югозападно от Авдеевка в района на Невелское и Первомайское.

Наскоро руски войски са навлезли в Новомихайловка и околностите й (югозападно от Донецк).

Геолокационни кадри, публикувани на 27 март, показват, че руските войски наскоро са навлезли в центъра на Новомихайловка и полетата северно от селото.

Военен блогър докладва, че в Новомихайловка ВСУ използват FPV дронове и касетъчни боеприпаси, което значително усложнява руските усилия за напредък.

Позиционните битки продължават:  западно от Донецк в района на Георгиевка и Красногоровка; югозападно от Донецк в района на Победа и Новомихайловка..

На 28 март руските войски са продължили настъплението си в района на Старомайорское (южно от Велика Новоселка) близо до границата на Донецка и Запорожка област, но не са постигнали напредък.