Руската армия е тръгнала в настъпление по посока Константиновка и пътьом е превзела малкото селище Победа, разположено югозападно от Донецк. Това съобщава "Институтът за изследване на войната“ (ISW), позовавайки се на геолокационни кадри от 21 февруари, пише УНИАН.

Те показват как руснаците издигат знамето си над следващите "освободени“ руини. Украинската страна все още не е коментирала ситуацията.

Руски и някои украински източници твърдят, че украинските въоръжени сили са се оттеглили от Победа още на 20 февруари. В същото време събеседници на мозъчния тръст от Руската федерация заявяват, че 225-и гвардейски мотострелкови полк е превзел селото, след като е отхвърлил силите за отбрана от позициите им в селото.

Според руски военни блогери украинските войски са се оттеглили на позиции в хълмовете западно от Победа. Предполага се, че сега руснаците могат да тръгнат в посока Константиновка или Георгиевка.

Анализаторите обясниха, че превземането на селото е позволило на настъпващите да прережат магистрала O0532, която минава от наскоро превзетата Маринка през Победа към Константиновка. Ако руснаците изберат тази посока, те ще могат да напреднат бързо по пътя.