Руската армия ще продължи да нанася масирани ракетни удари срещу Украйна, поне докато последната не получи цялата планирана военна помощ от САЩ. Целта й е да унищожи напълно енергийната система на Украйна, а не да я контролира. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава РБК-Украйна.

Атаката в нощта на 8 май е петата широкомащабна на руснаците срещу украинската енергийна инфраструктура от 22 март 2024 година насам. По този начин руските военни се опитват да използват отслабените възможности на украинската ПВО, за да разрушат енергийната система и да ограничат отбранително-промишления потенциал на страната.

ISW предполага, че Русия ще продължи да извършва масирани удари, за да нанесе дългосрочни щети на украинската енергийна инфраструктура, тъй като силите за противовъздушна отбрана на страната са отслабени в очакване на американски системи за ПВО.

Освен това, се отбелязва в доклада, руснаците са засилили атаките срещу украинската транспортна инфраструктура през последните седмици в опит да парализират наземните комуникационни линии (GLOC) и да ограничат потока от помощ от САЩ, планирана за фронта.

"Използването от страна на руските сили на ограничена серия от големи удари с ракети и безпилотни апарати има за цел да унищожи, а не да затвори енергийната мрежа на Украйна. Русия трябва да използва повече ракети, за да проникне в системите за противовъздушна отбрана, разположени в близост до енергийни съоръжения, и да им нанесе значителни щети“, се казва в доклада на ISW.

В същото време Министерството на отбраната в Москва съобщи, че целта на атаките срещу енергийните съоръжения и отбранителните промишлени предприятия е да се намали способността на Украйна да произвежда военна техника и да прехвърли западна техника на фронта.